Dagbok för alla mina fans – gör läsning till en superpower

Dagbok för alla mina fans. Gregs bravader (2008).
Första boken i serien:
Gregs bravader (2008)
Bild: Bonnier förlag.

Detta är Greg Heffleys första loggbok. Det blev ju fel då hans mamma skulle köpa en loggbok åt honom. Så nu står det dagbok på framsidan. Men en loggbok KAN ju vara bra att ha sen då man blir berömd så man slipper gå runt och berätta om sin barndom.

Här läser författaren de första sidorna i den första boken så man vet hur allt börjar.

Jeff Kinney läser de första sidorna ur den första boken.

Dagbok av en mesig unge

Originaltiteln på engelska är Diary of a Wimpy Kid. Som kan översättas som Dagbok av en mesig unge). Enligt Jeff Kinney är Greg en lite mesig kille som helt saknar superpowers. Han är i den åldern då det är alla vuxna som gör beslut som rör honom. Den åldern då man kanske känner att man inte riktigt har eller att man ens får ha kontroll över sitt eget liv.

Precis som många andra barn i Gregs ålder så har hans mamma och pappa många åsikter om vad han borde göra. Greg sätter mycket energi på att lista ut hur han enklast skall lösa dessa situationer eller uppgifter för att enklast komma undan.

Värma sig med toalettpapper

Pappan är ofta inne på det här med sport och ser till att Greg prövar den ena och andra sporten med hopp om att han ska bli riktigt bra på det. I Rodrick regerar (2009) anmäler hans pappa honom till simning, på sommarlovet dessutom. Men detta är inte Gregs grej. Då kommer han på att han kan säga att han ska gå på toaletten då han simmat några varv, och sen lämnar han där resten av tiden. Men att sitta på en kall toalett med våta simkläder var kanske inte den bästa idén. Men också det hittar Greg en lösning på. Han lindar in hela sig själv med toalettpapper för att hålla sig varm! Författaren Jeff Kinney har också själv använt toalettpapper för att värma sig en gång, fast i en helt annan situation.

Andra personer som finns med i böckerna är Gregs lillebror Manny och storebror Rodrick. Båda är besvärliga på sitt sätt. Gregs bästa kompis är Rowley. Denna kompisrelation är kanske inte så jämlik. Rowley är ganska godtrogen och litar verkligen på Greg, vilket Greg också utnyttjar till max många gånger.

Läsning som superpower

Det är Jonathan som är den stora läsaren av dessa böcker. Han är också experten på Jeff Kinney. Ibland har vi högläst några kapitel tillsammans. Jag tror Jonathan känner igen sig mycket i Greg. De gillar båda två tv- spel och de har båda föräldrar som tycker att de borde syssla med det ena och andra som de själva inte tycker är nödvändigt alls.

Jag har ibland skrattat så mycket att tårarna runnit. Ibland har barnen missat en del av ironin i skämten på grund av okända ord. Då har vi försökt diskutera och förklara orden. Samtidigt så har jag inte förstått allt som Jonathan har skrattat åt. Så han har fått förklara åt mig också.

Böckerna är lätta att läsa där text och bilder blandas så att texten inte blir för tung. Om The Wimpy Kid saknar superpowers så ger Jeff Kinney superpowers till barnen som läser hans böcker. Med en Dagbok för alla mina fans i handen går det lätt att läsa en tjock bok på över 220 sidor. 

Camilla och Jonathan

FAKTA OM BOKEN

Serie: Dagbok för alla mina fans
Orginaltitel: Diary of a Wimpy Kid
Författare: Jeff Kinney
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivna böcker i serien 2008-2018:

 1. Gregs bravader, 2008
 2. Rodrick regerar, 2009
 3. Ett hopplöst fall, 2010
 4. Usla utsikter, 2011
 5. Den bistra sanningen, 2012
 6. Mannys manöver, 2012
 7. Femte hjulet, 2013
 8. Värre än vanligt, 2014
 9. Det långa loppet, 2015
 10. Helt ute, 2015
 11. Satsa allt, 2016
 12. Fly fältet, 2017
 13. På hal is, 2018

Sidor: ca 220-225 sidor/bok
Annat: Text och illustrationer på varje sida

Böckerna 2-13 i serien.
Bilder: Bonnier förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.