Innan snön faller

Boken Innan snön faller är den första boken i den nya serien om psykologen Anna Varga. Anna har just fått ett nytt arbete som psykolog vid rättspsykiatriska kliniken i Säter. Här vårdas personer som utfört hemska brott och som dömts till psykiatrisk vård istället för fängelsestraff. Den förra psykologen som hade tjänsten försvann spårlöst efter att hon sa upp sig.

Kliniken i Säter finns på riktigt. I början av 1900-talet var det en vårdanstalt. Här vårdades, eller kanske mera bevarades personer med mer eller mindre allvarliga psykiska besvär. En del placerades här av många andra skäl för att de skall vara ur vägen. I berättelsen får man en del historiska beskrivningar om hemska vårdmetoder som användes på den tiden. Nu är kliniken en rättspykiatrisk klinik, och vi får ta del i dagens vårdmetoder.

Ouppklarade livsöden från förr och nu blir lösta och knyts ihop

Annas första patient är Villy. En man i 50 års åldern som tagit livet av sin fosterbror för några år sedan. Fosterbrodern hade gjort Villys liv till ett helvete enda sen barndomen. Men var det ett planerat mord eller stämmer det att han inte var psykiskt beräknerlig vid mordet. Är han på rätt plats? Samtidigt får vi också följa med Villys historia som ledde till att han blev en mördare.

Anna får redan första dagen kryptiska meddelanden om att hon skall akta sig för avdelning 55. Men någon sådan finns inte. Eller? Hon får också konstiga brev hem till sig som gör att hon snart är en hemlighet på spåren om en föredetta patient på kliniken.

Här finns också en del obekväma kärleksförhållanden och mystiska relationer mellan vårdare och klienter samt mellan högra chefer och de som kallar sig för De andra.

Boken innehåller flera parallella berättelser om olika livsöden som utspelat sig under olika tidsperioder kring kliniken i Säter. Allt knyts sen ihop till ett intressant slut och med löfte om fler böcker om Anna Varga.

En bok som är lätt att läsa

Boken innehöll ganska korta kapitel. Många kapitel var bara 1-3 sidor. De längsta kapitlena var kring 10 sidor. Så den var väldigt lättläst. Och historien lockade med mig som läsare från början till slut i en jämn takt. Och fast det tog mig nästan tills avslöjandet kom att komma underfund med historien var den kanske inte jättejätte spännande. Eller kanske man skulle säga att den inte var jättehemsk fast det fanns små stycken som var lite otäckare. Men den var endå en skön bok att läsa och jag kommer nog att följa med i serien om Anna Varga.


FAKTA OM BOKEN
Serie: Anna Varga
Titel: Innan snön faller
Författare: Helena Kubicek Boye
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2018
Antal sidor: 332 (fördelat på 134 kapitel)

LÄS BOKEN
Låna från ett Fredrikabibliotek
(Svenska bibliotek i Österbotten/Finland)

Finns på Adlibris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.