En bild av boken Lennarts listor

Lennarts listor

Lennart har listor för allt. Om det inte finns på en lista kan han inte hantera det. Därför känns också nya situationer lite jobbiga.

När Lennart vaknade skrev han alltid först en lista över det han skulle göra. Den här morgonen skrev han: 1. Vattna blommorna. 2. Ta en promenad.

Lennart vattnade blommorna. Sen tryckte han upp hissen. ”Hej jag heter Albert”, hälsade Lennarts nya granne. Lennart hade velat säga ”Hej, jag heter Lennart”, men det fanns inte med på hans lista.

Ur: Lennarts listor

Men senare den dagen skriver Lennart en ny lista där det står att han ska hälsa på Albert. Albert är precis tvärtemot Lennart. Han använder aldrig listor och ändrar sig ganska ofta, och det blir bra ändå. Snart blir de goda vänner fast de är så olika.

Då Albert råkar ut för en farlig situation släpper Lennart alla sina listor och snart är de båda vännerna på ett äventyr som ingen av dem kunna förutse. Ett enkelt äventyr men som ger så mycket. Nu möter Lennart också den längsta lista han någonsin sett! Dessutom ändras den hela tiden!

Efter äventyret fortsätter Lennart att skriva listor. Men nu är det helt andra listor som gäller. Lista nummer 14 blir Lennarts bästa lista.

En så vacker bok där också jag kände igen mig

Här skall man inte låta sig luras av det lite tråkiga avskalade omslaget. Boken innehåller jättefina bilder. Det finns också en rytmen i texten som gör den underbar för högläsning. Och det är ganska roligt att fundera på hur olika folk kan vara, såna som behöver och gör listor för det mesta och såna som aldrig använder listor. Och vad händer då man vågar lita på att det ordnar sig då man inte har någon lista att följa?

Den här boken tycker jag så mycket om! Det är en sån fin berättelse om vänskap och om listor så klart. Jag brukar liksom Lennart göra en massa listor, fast mina listor fanns bara i mina tankar. Sen har jag lärt mig att göra färre listor, att gå utanför mina listor och att skriva annorlunda listor som inte har så mycket med planering att göra. Igenkänning är ofta en viktig sak för om man skall tycka om en bok eller inte. Det är inte bara barn som känner igen sig i barnböcker 🙂


FAKTA OM BOKEN
Titel: Lennarts listor
Författare: Barbara Bottner, Gerald Kruglik
Illustratör: Olof Landström
Förlag: En bok för alla
Utgiven: 2018
Antal sidor: 32

LÄS BOKEN:
Låna från ett Fredrikabibliotek
(Svenska bibliotek i Österbotten/Finland)

FINNS PÅ ADLIBRIS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.